Big_loader_ajax

Slyšení na výboru LIBE k rizikům politické ingerence do médií

30.05.2017

Velmi kultivovaná debata skončila. Na linku najdete její záznam. Bylo to inspirující, podle mne vůbec ne zbytečné. Myslím, že takové debaty do parlamentu - i Evropského - patří.

Nakonec jsme svých pár vět k tomu řekl i já. Plus minus takto:

Proběhla tu nesmírně kultivovaná debata. Díky všem vystupujícím. Patří jim velký dík.
Jsem rád, že jsme o tomto tématu diskutovali. Je široké a závažné. Komise to popsala na úvod velmi dobře. Neuklidňujme se tím, že je problém všude a někde dokonce ještě větší.
V České republice se při případech politického vlivu na média hrálo „jen o politický vliv“ nebo ekonomické zájmy. Ale může se hrát i o mnohem více, jak ilustruje pohled na toto téma od nového presidenta Macrona, který svůj názor na působení médií, jako je Sputnik, se kterým máme problém i u nás, sdělil presidentu Putinovi.
Problém známe, řešení nemáme. Ale jen pokud o něm budeme diskutovat a hledat cesty, riziko snížíme. Vidím ho v kombinaci nástrojů, které zajistí základní práva o hodnoty, zahrnující svobodu projevu i právo na informace. A apelováním na odpovědnost novinářů či jejich kvalitní samoregulaci. A výměnu nejlepší zkušenosti. Jen tak neohrozíme férovou politickou soutěž.
Bude to nekončící souboj. V české republice, přes zjevné problémy dnes, které nás k debatě přivedly, můžeme stavět na velmi kvalitních novinářích či zájmu občanské společnosti. To jsou dobré vstupní hodnoty do tohoto souboje.

Záznam si můžete pustit zde. (Jednání začalo v 17:30)

Autor článku : Luděk Niedermayer