Big_loader_ajax

Projev generálního tajemníka OSN, debata o brexitu, usnesení o relokaci uprchlíků a další.

22.05.2017

Přečtěte si přehled hlavních událostí plenárky minulého týdne.

Pravidla, která by předplatitelům online obsahu umožnila dívat se například na své oblíbené sportovní zápasy nebo seriály i během cestování po Evropě přijal Evropský parlament ve čtvrtek a mohla by vstoupit v platnost příští rok.

K závažnému zhoršení základních práv a demokracie v Maďarsku přijalo plénum usnesení ve středu. Poslanci žádají aktivaci článku 7 Smlouvy o EU, která může vést k sankcím. Parlament chce určit, zda existuje „zřejmé nebezpečí závažného porušení“ hodnot a principů EU.

Součástí zvládání migrace je podle čtvrtečního usnesení pléna relokace uprchlíků z přetížené Itálie a Řecka do jiných států EU. V úterní debatě poslanci kritizovali Evropské země, že neplní závazky, které si samy stanovily.

O situaci v Sýrii, uprchlické krizi, změnách klimatu a dalších globálních výzvách mluvil na plénu ve středu generální tajemník OSN António Guterres. Zdůraznil přitom, že role EU v jejich zvládání je klíčová i pro aktivity OSN.

Ve středu ráno poslanci zhodnotili výsledky summitu sedmadvacítky, který 29. dubna přijal mandát pro vyjednávání brexitu. Ocenili jednotu členských států, ale také zdůraznili, že bude paralelně s brexitem potřeba zahájit reformu EU. Na plénu k tomu vystoupil předseda Rady Tusk a hlavní vyjednavač Barnier.

Ve středu 17.5. si Parlament připomínal mezinárodní den boje proti homofobii, jehož cílem je posílit respekt, skoncovat s diskriminací a násilím. V této souvislosti poukazují poslanci na perzekuce homosexuálů v Čečensku a v usnesení ze čtvrtka žádají jejich vyšetření.

88 milionů tun potravin se v EU ročně vyplýtvá a poslanci chtějí toto množství snížit o polovinu do roku 2030 (a jako mezistupeň o 30% do 2025). Ve čtvrtečním usnesení navrhují proto opatření jako osvětu a údajích trvanlivosti a usnadnění darování potravin.

Čtvrteční konference předsedů potvrdila zařazení bodu „riziko politického zneužívání médií v ČR“ na program příští plenární schůze 1. června v Bruselu. Bude to debata na základě vyjádření Komise, k němuž Evropský parlament nebude přijímat usnesení.

Původní článek naleznete zde

Zdroj : http://www.europarl.europa.eu/