Big_loader_ajax

Proevropské strany mají v EP většinu. Radikální ale posílily i díky hlasům ODS

20.06.2014

Evropští poslanci TOP 09 a Starostů mají zájem na tom, aby v europarlamentu existovala silná a konstruktivní proevropská většina. Chceme spolupracovat s těmi, kteří chtějí Evropu tvořit, ne bořit, říká šéf české delegace v EPP Luděk Niedermayer.

Po květnových volbách se v Evropském parlamentu začíná jasně rýsovat rozložení sil mezi jednotlivé poslanecké kluby. V období od květnových voleb se v europarlamentu ustavilo sedm poslaneckých frakcí.

"Poslanci TOP 09 a Starostů mají zájem na tom, aby v europarlamentu existovala silná a konstruktivní proevropská většina. Chceme spolupracovat s těmi, kteří chtějí Evropu tvořit, ne bořit", říká šéf české delegace v EPP Luděk Niedermayer.

S tím souhlasí i současný senátor a zvolený europoslanec Jaromír Štětina. „Od dob druhé světové války nebyla Evropa vystavena tak vážným bezpečnostním rizikům jako dnes. Dá se jim čelit jen silným evropským spojenectvím,“ uvedl.

V Evropském parlamentu stále dominuje silné proevropské a konstruktivní křídlo. Mezi proevropsky orientované strany se řadí 221 poslanců Evropské lidové (EPP), 191 socialistů (S&D) a 67 poslanců liberálů - ALDE. „Vzhledem k tomu, že v posledních volbách do Evropského parlamentu výrazně posílily jasně protievropské a nesystémové strany, nebude možné sestavit středopravicovou, proevropsky a konstruktivně orientovanou většinu," říká Luděk Niedermayer.

Dodává ale, že v současném složení Evropského parlamentu posílily jasně proti evropské a nesystémové strany. Euroskeptická ECR, která má dokonce o křeslo více než liberálové, i s přičiněním zástupců ODS.

Zástupci ODS totiž svými hlasy podpořili vstup Alternativy pro Německo do frakce ECR, kde spolu s toryi nyní působí. Velmi těsným hlasováním si tak na svou stranu postavili sedm poslanců strany, která se velmi ostře vymezuje proti německé kancléřce Angele Merkelové a s výjimkou odmítání eura má jen velmi omezený program. 

ODS se svými postoji tak dala najevo, že opouští dlouholeté spojenectví s kancléřkou Angelou Merkelovou v Evropském parlamentu a stává se euroradikální stranou. A ve hlasování se dokonce postavili i proti poslancům britských konzervativců.

„Pro ODS vždy byla hlavním partnerem konzervativní strana CDU-CSU. Po svém vystoupení z frakce Evropské lidové strany spolu s toryi i nadále deklarovala, že CDU/CSU zůstává i nadále jejím hlavním partnerem. Toto partnerství ale zjevně bortí,“ říká zvolený europoslanec Stanislav Polčák.

„ODS tímto krokem sice získala do ‚své‘ frakce sedm hlasů, ale zároveň jím opustila své letité spojenectví s Merkelovou v Evropském parlamentu, podrazila kancléřku a zásadně změnila svou zahraničněpolitickou orientaci,“ doplnil s tím, že se tak ODS stala nikoli eurorealistickou, ale euroradikální stranou.

Autor článku : Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09
Zdroj : www.top09.cz