Big_loader_ajax

Předvánoční Štrasburk ve znamení férových daní i boje za změnu klimatu

21.12.2015

Férovější daně, evropská pohraniční stráž i dohoda o změně klimatu. Ač jsou venku teploty kolem nuly, europoslanci se minulý týden ve Štrasburku pořádně zapotili.

Europoslanec Luděk Niedermayer bojuje za férovější daně

Není fér, aby na obcházení daní u velkých firem dopláceli ostatní. A díky našemu europoslanci jsme o kus blíž k tomu, aby tyto nekalé praktiky skončily. „Jsem jednoznačně pro transparentní a férovou daňovou soutěž mezi zeměmi,“ říká Luděk Niedermayer, který společně s europoslankyní Anneliese Dodds daňovou zprávu připravil. Návrh získal silnou podporu i v Evropském parlamentu – hlasovalo pro něj 500 poslanců. Nyní bude na Evropské komisi, aby na doporučení Parlamentu zareagovala. Buďto musí do roku předložit legislativní návrh, nebo vysvětlit důvod pro jeho nenavržení. Více se dočtete zde: http://www.top09.cz/co-delame/tiskove-zpravy-europoslancu/niedermayer-europarlament-reaguje-na-aferu-luxleaks-19384.html

Sacharovovu cenu za svobodné myšlení získal uvězněný saudský aktivista

Kritizoval poměry v zemi, uvěznili ho a zbičovali. Nyní získal politický aktivista Ráif Badawí Sacharovovu cenu, kterou každý rok uděluje Evropský parlament. „Prohřešek Ráifa Badawího je jeho svobodný projev v zemi, která neuznává nic než jediný názor a jedinou myšlenku,“ řekla při převzetí ceny jeho manželka Ensaf Haidarová. Europoslanci v čele s jejich předsedou zároveň vyzvali saudského krále, aby blogera omilostnil a bezpodmínečně ho propustil.   

Telegraficky: vznik evropské pohraniční stráže, dohoda o změně klimatu i prodloužení sankcí vůči Rusku

Přes chladné počasí to v chodbách Evropského parlamentu pěkně vřelo. Před důležitým summitem Evropské unie v Bruselu diskutovali europoslanci o potřebě vzniku společné evropské stráže, užší spolupráci proti terorismu i krokům k setrvání Velké Británie v Unii.

Poslance nezanechala chladnými ani dohoda o změně klimatu. A není se co divit, právě o ní se mluví jako o průlomovém návrhu, který ještě může něco změnit. Europoslanci zároveň upozorňují, že řada je na státech, aby své závazky ve snaze udržet globální oteplování pod 2°C plnily. „Americký Senát ovládaný Republikány přijal v poslední době několik usnesení, ve kterých se vymezil proti politice Obamy v této oblasti. Závazek USA je tím velmi oslaben,“ dodává europoslanec Stanislav Polčák.

Europoslanci také hlasovali o výroční zprávě o lidských právech a demokracii ve světě za rok 2014. „Zpráva je velmi široká, jasně však označuje agresi Ruska na Ukrajině, proto jsem pro ni zvednul ruku,“ komentuje náš europoslanec Jaromír Štětina. Pevný kurz Unie pak potvrdily i členské země na summitu v Bruselu, když prodloužily ekonomické sankce vůči Rusku o 6 měsíců.

To je od nás pro rok 2015 vše. S dalšími novinkami ze Štrasburku se budeme těšit v novém roce.

Přejeme veselé Vánoce a vše dobré do roku 2016!

Autor článku : Jana Frolcová