Big_loader_ajax

Plenární zasedání ve Štrasburku: Summit EU-Turecko, boj za propuštění Savčenkové i diskuze o BREXITu

14.03.2016

Při cestě z Bruselu do Štrasburku zamrzli europoslanci na dálnici i devět hodin. To nejdůležitější ale nezmeškali. O čem že se minulý týden ve Štrasburku jednalo?

Summit EU-Turecko překvapil, dohoda je na půli cesty

Summit EU-Turecko přinesl nejedno překvapení. Na nové požadavky Turecka nejvyšší představitelé členských států a vlád dosud jednoznačně nekývli, přesto jsme o kus blíž k dosažení dohody o hlavních principech společného zvládání migrační krize. O summitu se mluvilo i v Evropském parlamentu. Jeho poslanci zdůrazňují, že jakákoliv dohoda musí být v souladu s mezinárodním azylovým právem. „Je podstatné vyslat jasný signál, že velká část žadatelů o azyl nemůže uspět a budou se muset vracet domů,“ dodává náš europoslanec Luděk Niedermayer.

BREXIT se ne/koná?

Už 23. června Britové rozhodnou, jestli chtějí být nadále součástí Evropské unie. O referendu i kompromisu dohodnutém premiéry diskutovali europoslanci s předsedou Rady Donaldem Tuskem a předsedou Komise Jean-Claudem Junckerem. Závěry většiny europoslanců se shodují – Velká Británie by měla v EU zůstat. Zároveň zdůrazňují, že britský premiér David Cameron už dosáhl ve vyjednávání podmínek maxima. „Na případném vystoupení Velké Británie z EU by v důsledku zhoršeného přístupu na své trhy tratila jak britská ekonomika, tak i ekonomiky ostatních,“ upozorňuje na jeden z problémů Jiří Pospíšil.

TOP 09 společně s europoslanci napíná síly za propuštění Savčenkové

Boj za propuštění Nadiji Savčenkové probíhá na domácí i evropské půdě. Zatímco TOP 09 sbírala podpisy poslanců v Poslanecké sněmovně, čeští europoslanci oslovili místopředsedkyni Evropské komise Federicu Mogheriniovou s výzvou, aby EU iniciovala sankce proti osobám, které se podílely na únosu Nadiji Savčenkové, na jejím uvěznění a obvinění. „Společně s Jaromírem Štětinou jsme také požádali šéfa našeho klubu Evropské lidové strany, aby se obrátil na Radu a žádal o její rychlý, kritické situaci odpovídající apel na Moskvu. Pan Weber takto bez váhání učinil,“ komentuje Luděk Niedermayer.

Telegraficky: situace uprchlic a více zdraví ve školách

Mezinárodní den žen využili europoslanci k tomu, aby zdůraznili situaci uprchlic a žadatelek o azyl, které v Evropě hledají ochranu před válkou. Tématem jejich debat byl především boj proti násilí, přístup ke zdravotní péči a jejich integrace ve společnosti. Europoslanci také odhlasovali více peněz a osvěty na zdravou výživu ve školách. Ve většině zemí EU je totiž spotřeba čerstvého ovoce a zeleniny nedostatečná. „Nový program mléko do škol je rozumný kompromis, zahrne i ochucené mléčné výrobky,“ dodává europoslanec Stanislav Polčák.

To je od nás pro dnešek vše. S dalšími novinkami se ozveme po dalším plenárním zasedání 18. dubna – tentokrát snad už z jarního Štrasburku.

Autor článku : Jana Frolcová