Big_loader_ajax

Plenární zasedání ve Štrasburku: 21. až 24. listopadu

21.11.2016

Jaké jsou hlavní události tohoto týdne ve Štrasburku?

Filmová cena LUX: vítěz desátého ročníku bude oznámen ve Štrasburku

Vítěz desátého ročníku bude oznámen Martinem Schulzem ve středu 23. listopadu na slavnostním ceremoniálu ve Štrasburku. Letošními finalisty jsou snímky: “À peine j´ouvre les yeux/Když otevřu oči” (Francie, Tunisko, Belgie, Spojené arabské emiráty) od režisérky Leyla Bouzid, “Ma vie de courgette/Můj život cukety” (Švýcarsko, Francie) od Claude Barras a “Toni Erdmann” od Maren Ade (Německo, Rakousko, Rumunsko). Evropský parlament hradí všem třem finalistů náklady spojené s otitulkováním do všech 24 oficiálních jazyků Evropské unie. Vítěz bude zvolen na základě výsledků hlasování poslanců Evropského parlamentu. Vítězný film bude rovněž upraven pro zrakově a sluchově postižené diváky a získá podporu pro mezinárodní propagaci. Tisková konference s režiséry všech 3 finálových snímků je naplánovaná na 23. listopadu ve 14:30 v sídle EP ve Štrasburku. Filmová cena LUX je ocenění každoročně udělované Evropským parlamentem filmům v produkci/koprodukci evropských zemí. Snímky odráží aktuální politická či společenská témata a zároveň se zasazují o evropskou identitu nebo evropské hodnoty.

Slavnostní předání ceny: středa 23. listopadu ve 12:00

Postup: Slavnostní předání ceny

Europoslanci naléhají na členské země EU, aby zintenzivnili obranou spolupráci Evropská unie by měla řešit zhoršující se bezpečnostní situaci v Evropě lepší spoluprací s ozbrojenými složkami, což je první krok k budování společné obrané politiky, říká návrh usnesení, který bude projednáván v pondělí, hlasovat se o něm bude v úterý. EU chce věnovat 2 % HDP na obranu, vytvořit mezinárodní síly a ústředí EU pro plánování operací a řešení krizí. Usnesení má umožnit EU zakročit tam, kde NATO není ochotno zakročit , toto jsou jedny z myšlenek, které chtějí europoslanci předložit. Podpora členských států bojujících proti islamistickým teroristickým organizacím Společná bezpečnostní a obranná politika (SBOP) by měla být radikálně přepracována s cílem uplatňovat strategickou autonomii EU, říká rezoluce, o níž se bude debatovat v úterý, hlasování proběhne ve středu. Usnesení rovněž vyzývá Radu, aby zřídila fond poskytující nutné finanční prostředky v počátečních fázích vojenských operací a rovněž navrhuje zahájení operace SBOP na výcvikové operace v Iráku za účelem podpory koalice proti islamistickým teroristickým organizacím.

Rozprava: pondělí 21. listopadu k EOU, úterý 22. listopadu k SBOP

Hlasování: úterý 22. listopadu k EOU, středa 23. listopadu k SBOP

Postup: nelegislativní usnesení

Jak bojovat proti propagandám Ruska a organizace ISIS?

Jak by měla EU reagovat na informační válku Ruska a islamistických teroristických organizací, které propagují násilí a užívají domnělé tiskové agentury a internetové trolly, s cílem zpochybnit demokratické hodnoty a rozdělit Evropu? Usnesení, které má být projednáváno v pondělí a hlasovat se o něm bude v úterý, připouští, že bojovat proti propagandě jinou propagandou je kontraproduktivní. EU by místo toho měla reagovat využíváním pozitivních zpráv, zvyšováním povědomí a vzděláváním v oblasti informační gramotnosti. Usnesení zdůrazňuje, že EU je vystavena rostoucímu tlaku, aby se bránila dezinformačním kampaním a propagandám, které jsou šířeny zeměmi jako je Rusko nebo nestátními subjekty jako jsou ISIS/Dá ‘iš, Al-Káida a další násilné džihádistické teroristické skupiny. Tyto kampaně mají za cíl zkreslit pravdu, vnést pochybnosti, rozdělit EU, ochromit rozhodovací proces, zdiskreditovat orgány EU a podněcovat strach a nejistotu u občanů EU, říká text usnesení. Abychom se těmto kampaním dokázali bránit, europoslanci doporučují zvyšování schopnosti občanů kriticky analyzovat mediální obsah, využívání pozitivních zpráv, zvyšování povědomí, vzdělávání a informační gramotnosti.

Rozprava: pondělí 21. listopadu

Hlasování: úterý 22. listopadu

Postup: nelegislativní usnesení

Nové limity pro znečišťující látky v ovzduší

Ambiciózní plán na zavedení národních stropů týkající se emisí a klíčových znečišťujících látek do roku 2030, včetně oxidů dusíku (NOx), pevných polétavých částic a oxidu siřičitého, bude předložen k hlasování ve středu. Tyto stropy/limity byly již neformálně dohodnuty běhen nizozemského předsednictví v Radě EU. Znečištění ovzduší způsobuje zhruba 400 tisíc předčasných úmrtí v rámci celé EU za rok. Nová legislativa stanoví závazky jednotlivým zemím vedoucí k snížení emisí oxidu siřičitého (SO2), oxidů dusíku (NOx), nemethanických těkavých organických látek (NMVOC) amoniaku (NH3) a jemných pevných částic (částice které mají v průměru méně jak 2,5 mikrometru). Hlavními zdroji těchto látek jsou dopravní prostředky, vytápění, průmysl a zemědělství. Navrhované snížení emisí by mělo do roku 2030 snížit počet zdravotních onemocnění spojených se znečištěním ovzduší o 50 %.

Rozprava: středa 23. listopadu

Hlasování: středa 23. listopadu

Postup: spolurozhodování (běžný legislativní postup), první čtení 

Autor článku : Iva Lanova
Zdroj : http://www.europarl.europa.eu/