Big_loader_ajax

Plenární zasedání ve Štrasburku: 12 až 15. září

12.09.2016

Jaké jsou hlavní události tohoto týdne ve Štrasburku?
Úterý 13. září 
Emise automobilů: hlasování o zprávě Výboru pro měření emisí

O prozatímní zprávě Výboru pro měření emisí v automobilovém průmyslu (EMIS), který vyšetřuje porušování předpisů EU, se bude debatovat a následně hlasovat v úterý. Výbor, který byl zřízen k odhalování podvodného jednání při snižování emisních testů automobilů, by měl ukončit svou činnost do jara 2017.

Od své ustavující schůze 2. března 2016 měl Výbor pro měření emisí v automobilovém průmyslu 12 jednání s téměř 50 hodinami slyšení 37 osob, které předem zodpověděly až 400 otázek. Výbor vypracoval studii o nesrovnalostech výsledků emisí mezi testovanými vozy a vozy uvedenými do provozu.  

Výbor požaduje po Evropské komisi poskytnutí veškeré dokumentace týkající se měření emisí automobilů obsahující také zprávu Joint Research Centre (JRC). Dále požaduje všechny záznamy o aktivitách nejrůznějších expertních skupin zabývajících se legislativou dopravních prostředků. Prozatímní zpráva vypracovaná zpravodaji Pablem Zalba Bidegainem (EPP, ES) Gerben-Jan Gerbrandym (ALDE, NL) shrnuje aktivity výboru a představuje jeho pracovní plán na druhou polovinu jednoročního mandátu, který byl jednomyslně schválen členy tohoto výboru 13. července 2016.

 
Středa 14. září
Rozprava: Verdikt Komise k daňové dohodě Irska s firmou Apple

Závěr Evropské komise, že Irsko udělilo firmě Apple nelegální daňovou výhodu, která jí umožnila platit podstatně nižší daně než jiné podniky v průběhu mnoha let, bude projednán na plenárním zasedání ve středu v 15:00 za přítomnosti komisaře Vestagera.

Komise vypočítala, že selektivní úprava irských daňových orgánů umožnila v roce 2003 společnosti Apple zaplatit efektivní sazbu daně ve výši 1% z jejích evropských zisků, v roce 2014 s poklesem na 0,005 %. To není podle Komise v souladu s pravidly EU o státní podpoře, a jedná se tak o nepřípustnou podporu, neboť tím společnost Apple získala významnou výhodu oproti jiným podnikům, které podléhají stejným národním daňovým předpisům.

Podle rozhodnutí Komise musí nyní Irsko vymoci nazpět daně, které společnost Apple v Irsku nezaplatila v letech 2003 až 2014, a to v celkové výši až 13 miliard euro včetně úroků. Irsko se proti tomuto rozhodnutí odvolalo. Po slyšení se zástupci nadnárodních společností, včetně společnosti Apple, vydal Zvláštní výbor Evropského parlamentu pro daňová rozhodnutí (byl zřízen na základě odhalení tzv. skandálu LuxLeaks v listopadu 2014) dlouhý seznam doporučení, aby bylo zdanění právnických osob v Evropě spravedlivější a transparentnější.

Rozpočet EU 2017: Rada EU obhajuje svá stanoviska na příští fiskální rok

Rada ministrů Evropské unie představí v úterý své stanovisko k rozpočtu EU pro rok 2017. Navržené škrty ve výši 1,28 miliardy euro v závazcích (-0.81%) a škrty ve výši 1,1 miliardy euro v platbách (-0.82%) byly odmítnuty členy Rozpočtového výboru 31. srpna 2016 především z důvodu nutnosti vyřešení uprchlické krize a nedostatečného ekonomického růstu.

Navrhnutý rozpočet, který 30. června předložila Evropská komise, je ve výši 157,6 miliardy euro, 134,9 miliar euro je přitom vyhrazeno pro závazky a platby. Evropský parlament bude o svém postoji hlasovat na plenárním zasedání 26. října 2016. Pokud se Evropský parlament a Rada EU, kteří spoluschválují rozpočet EU, nedohodnou do 17. listopadu na společném návrhu rozpočtu, bude muset Evropská komise předložit návrh nový.

Autor článku : Iva Lanova
Zdroj : http://www.europarl.europa.eu/