Big_loader_ajax

Plenární zasedání ve Štrasburku: 12. až 15. prosince

12.12.2016

Jaké jsou hlavní události tohoto týdne ve Štrasburku?

Obhájkyně komunity Jezídů obdrží Sacharovovu cenu Evropského parlamentu

Nádija Murad a Lamjá Hadží Bašár, obhájkyně práv komunity Jezídů v Iráku, které přežily sexuální zotročení takzvaným Islámským státem, obdrží Sacharovovu cenu, ocenění Evropského parlamentu za svobodu myšlení, na slavnostním ceremoniálu v úterý ve 12:00. Společná tisková konference s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem proběhne bezprostředně po slavnostním ceremoniálu ve 12:30. Do užšího výběru letošního ročníku se dále dostali: Can Dündar (bývalý šéfredaktor tureckého deníku Cumhuriyet) a Mustafa Džemilev (bývalý sovětský disident, později ukrajinský poslanec a předseda zvykové vlády Krymských Tatarů „Medžlis“). Oba dva se rovněž zúčastní slavnostního ceremoniálu. Sacharovova cena Sacharovovu cenu za svobodu myšlení, pojmenovanou po sovětském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi, udílí Evropský parlament od prosince 1988, aby ocenil organizace či jedince, kteří zasvětili své životy obraně lidských práv a svobod, zejména pak právu na svobodu projevu.

Postup: Slavnostní předání ceny

Specialist: Emilie

Postup: Slavnostní předání ceny v úterý 13. prosince 2016 ve 12:00

Rozprava o Brexitu, migraci, bezpečnosti, Rusku a investicích do pracovních míst

Europoslanci budou ve středu ráno společně se zástupci Rady a Komise diskutovat témata zasedání Evropské rady vedoucích představitelů EU, které se koná 15. prosince. Rozprava se bude týkat nejnaléhavějších problémů politiky EU, k nimž patří migrace, bezpečnost, ekonomika, pracovní situace mladých lidí a vnější vztahy. Hlavy států a předsedů vlád se sejdou v Bruselu a prezident Parlamentu Martin Schulz přednese svůj projev na začátku summitu ve 12:30.

Specialist: Michaela

Rozprava: středa 14. prosince 2016

Postup: vyjádření Evropské komise a Rady EU

Europoslanci hlasují o pravidlech k posílení železniční dopravy

O nových pravidlech týkajících se veřejných zakázek v oblasti služeb osobní železniční dopravy v zemích EU a podpory rozvoje nových obchodních služeb se bude hlasovat ve středu. Nová pravidla mají za cíl posílit osobní železniční dopravu, která zaostává za ostatními druhy dopravy v počtu přepravených osob a dosáhnout smíšených výsledků spokojenosti zákazníků v rámci celé EU. Nová pravidla se dotknou 2 oblastí Za prvé, v případech, kdy veřejné instituce zadávají veřejné zakázky týkající se osobní železniční dopravy, by se nabídkové řízení o poskytování veřejné služby postupně mělo stát standartním postupem při výběru poskytovatele těchto služeb. Tyto zakázky, které členské státy využívají k zajištění veřejné osobní dopravy, představují dvě třetiny služeb osobní železniční dopravy v EU. Přizvání společností do výběrových řízení by mělo zvýšit pozornost na zákazníka a úsporu veřejných financí. Za druhé, každá železniční společnost by měla být schopna nabídnout své komerční služby na trzích osobní železniční přepravy v EU. Avšak aby se zajistilo pokračování poskytovaných služeb v rámci smluv o veřejných službách, mohou členské státy omezit přístup nových poskytovatelů služeb pouze na určité dopravní spoje. K dispozici jsou rovněž další informace týkající se struktury železničního trhu v EU či podkladové informace o balíčku reforem železniční dopravy.

Specialist: Jaan

Rozprava: pondělí 12. prosince 2016

Hlasování: středa 14. prosince 2016 

Autor článku : Iva Lanova
Zdroj : EPP Group