Big_loader_ajax

Niedermayer: Veřejná Wi-Fi i do malých a odlehlých obcí

12.09.2017

Europoslanci dnes podpořili program unijního financování internetového připojení ve veřejném prostoru. Na nový program je vyhrazeno 120 miliónů euro.

Program s názvem Wi-Fi pro Evropany vítá Luděk Niedermayer (TOP 09), který působí ve Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku: „Vyčlenění významných prostředků na tento účel je krok správným směrem, který přinese občanům jednoznačný užitek. Místní samosprávy díky tomu budou moci zavádět vysokorychlostní bezdrátové připojení, které i v malých a odlehlých obcích lidem usnadní ‚spojení se světem‘. Možnost připojení zdarma k vysokorychlostní wifi s názvem WiFi4EU budou mít lidé například během čekání u lékaře, na vlak nebo jen na procházce v parku. Další výhodou bude i lepší dostupnost, a tedy i využitelnost, veřejných služeb pro občany. Rozšíření internetového připojení pomůže také například v situacích, kdy budou úřady nuceny vydat nouzové nebo krizové hlášení.“

„V 21. století je přístup ke kvalitnímu internetovému připojení i v odlehlých oblastech, kde je finančně náročné tuto službu zajistit, velmi důležité. Umožní občanům přístup k informacím a usnadní poskytování služeb přes internet. Zlevní se tak fungování státu. Internetové připojení je také podmínkou pro vznik některých pracovních míst. Má však význam i pro cestovní ruch, který často v těchto oblastech hraje podstatnou roli,“ dodává Luděk Niedermayer.

Finance z EU mohou být využity jen v místech, kde zatím není dostupné volně přístupné veřejné nebo soukromé vysokorychlostní připojení. „Navržené podmínky udělování finančních příspěvků jasně stanoví, že podporu obdrží pouze projekty, které nebudou zdvojovat již existující soukromá či veřejná internetová připojení. Unijní financování tak nebude překážkou volnému podnikání stávajících poskytovatelů internetu,“ považuje za zásadní Luděk Niedermayer.

EU bude prostřednictvím finančních poukázek proplácet až 100 % výdajů na zřizování místních bezdrátových přístupových bodů. Subjekty veřejného sektoru, jako jsou například obecní úřady, které se rozhodnou internet v těchto bodech provozovat, následně budou povinny zajistit připojení o rychlosti minimálně 30 Mbps a pokrývat provozní náklady připojení. Finanční prostředky budou přidělovány na základě geograficky vyváženého klíče a v pořadí, v jakém se zájemci budou hlásit. Evropská komise odhaduje, že by finance mohlo využít až 8000 obcí. Legislativní změnu musí ještě schválit Rada.

Původní článek si můžete přečíst zde

Projev na plénu můžete zhlédnout zde

Autor článku : Hana Bambasová, tiskové oddělení poslaneckého klubu ELS v EP
Zdroj : http://www.eppgroup.eu