Big_loader_ajax

Mé další 4 dny ve Štrasburku...

16.01.2017

Luděk Niedermayer shrnuje hlavní body lednového plenárního zasedání ve Štrasburku.

Budeme volit nové vedení Evropského parlamentu

Volba nového předsedy EP začne v úterý 17. ledna od 9 hodin dopoledne. Termín pro podání kandidatury je pondělí 16. ledna v 17 hodin. Volí se tajným hlasováním, zvolen bude kandidát, který získá nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů. Pokud v prvním kole nebude zvolen předseda, opakují se další dvě kola. Pokud ani poté nebude nikdo zvolen, započne čtvrté kolo volby, kterého se zúčastní dva kandidáti, kteří získali nejvyšší počet hlasů ve třetím kole.

Kandidátem naší skupiny je italský poslanec Antonio Tajani, který zvítězil v primárních volbách poslaneckého klubu ELS. Antonio byl do EP byl zvolen již čtyřikrát, mezi lety 2008-2014 působil v Evropské komisi jako komisař pro dopravu a pro průmysl a podniky, také jako místopředseda Komise (mj. se podílel na zavedení odškodnění pro cestujícího v případě zpoždění leteckého dopravního prostředku, či zavedení směrnice o postupu proti opožděným platbám v obchodních transakcích). 
Nově se bude volit i vedení parlamentních výborů, kde budeme podporovat pana Svobodu ve výboru JURI.

Evropský pilíř sociálních práv 
Ve čtvrtek v poledne bude Evropský parlament hlasovat o zprávě k evropskému pilíři sociálních práv, který by měl podle Komise ustanovit zásady pro fungování trhů práce a systémů sociálního zabezpečení ve státech eurozóny a EU. Pilíř by se měl soustředit na oblasti, jako jsou rovné příležitosti a přístup na trh práce, spravedlivé pracovní podmínky, sociální ochrana a přístup k péči o děti i k zdravotní a dlouhodobé péči. V původní verzi se jednalo spíše o pilíř „socialistický“, nikoli sociální. Naši kolegové text významně vylepšili, přesto asi mou podporu nezíská. Problémy vidím jak v subsidiaritě (myslím, že základ této oblasti je již upraven a jít dále je věcí států, nikoliv Unie), tak v pozůstatcích "socialistických přístupů" v textu. Více po hlasování.

Provádění celního kodexu EU 
Jde o usnesení, které vyzývá Komisi a členské státy k urychlenému zavedení nového celního kodexu Unie. Nový celní kodex zavede od roku 2020 povinnou elektronickou výměnu informací mezi celními orgány a firmami. Členské státy a Komise by proto měly podle europoslanců napomoci co nejrychlejší výměně zastaralých technologií za nové interoperabilní systémy.

Autor článku : Luděk Niedermayer