Big_loader_ajax

Konec roamingových poplatků znamená posílení práv spotřebitelů a důležitý krok k jednotnému trhu v oblasti elektronických komunikací

27.10.2015

Tisková zpráva poslance EP L. Niedermayera (TOP09/STAN)

EP dnes na svém zasedání schválil konec roamingových poplatků k 15. červnu 2017. Vlivem regulace EU roamingové poplatky poklesly od r. 2007 o 91% a díky dnešnímu hlasování zmizí úplně. Poplatky za roaming se však sníží již od 30. dubna 2016. V přechodném období od 30. dubna 2016 do 14. června 2017 budou moci operátoři zahraniční hovory zpoplatňovat nad rámec domácích cen v podobě příplatku vázaného na dosavadní výši roamingových poplatků. Maximální příplatek je stanoven na 0,05 € za minutu volání, 0,02 € za SMS zprávy a 0,05 € za megabyte dat. Tyto částky odpovídají aktuálním maximálním velkoobchodním sazbám. Součet ceny na domácím trhu a jakéhokoliv příplatku nebude moci být po 30. dubnu 2016 vyšší než současné maloobchodní strop (0,19 € za minutu volání, 0,06 € za SMS zprávy a 0,20 € za megabyte dat).  

„Od postupného ukončení roamingových poplatků si slibuji nárůst využívání mobilních služeb při cestách do zahraničí. Statistiky ukazují, že polovina lidí při pobytu v zahraničí nepoužívá datové služby v mobilu a místo toho se přihlašují k internetu jinak než přes svůj mobilní telefon. K této nucené změně spotřebitelského chování již nebude důvod, protože spotřebitelé nebudou odrazováni vyššími cenami za telefonní služby při pobytu v zahraničí. Konec roamingových poplatků mohl přijít dříve, ale v situaci komplikovaného vyjednávání s členskými státy se jedná o kompromis, který považuji za úspěšný výsledek. Posílením práv spotřebitele je i povinnost poskytovatele připojení informovat jej před podpisem smlouvy o minimální a maximální rychlosti přenosu dat, kterou může očekávat. Pokud to pak poskytovatel připojení nedodrží, bude to důvod pro odstoupení od smlouvy,“ uvádí k dnešnímu hlasování poslanec EP L. Niedermayer (TOP09/STAN), který se jako zástupce ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku na projednávání nové legislativy podílel.  

Autor článku : Jan Tlamycha