Big_loader_ajax

Jak je to ve skutečnosti: Zákaz kebabů

12.12.2017

Německými médii proběhla zpráva, kterou následně převzala i česká média: Evropský parlament chce zakázat kebab. Zájem německých médií je pochopitelný, neboť v Německu se vyrábí a sní 80 % kebabu v EU. Tím však nelze omluvit, že se jedná o zprávu poplašnou, a to jak po obsahové, tak formální stránce.

Nejprve k obsahu. To, co v německých médiích vyvolalo pozdvižení, je hlasování EP o námitce proti návrhu prováděcího nařízení Komise o použití určitých typů fosfátů ve zmraženém mase na rožni. Takové maso slouží například k výrobě oblíbeného fastfoodového jídla kebabu. Otázka použití fosfátů v tomto typu masa je mezerou v právu, která vyvolává interpretační pochybnosti, a proto je žádoucí ji vyřešit. Komise tak chce učinit tím, že fosfáty výslovně povolí, a tím stávající právní nejistotu odstraní. Nejedná se tedy o žádnou revoluci, ale spíše o vyjasnění právně nepřehledné situace. Navíc již dle stávající regulace je dlouhodobě umožněno použití fosfátů v mase na rožni, které je opečené, tedy připravené ke konzumaci. A proti této regulaci, která vycházela z posouzení zdravotních rizik, dosud nikdo nic nenamítal.

Za těchto okolností tedy dává smysl, aby použití fosfátů bylo výslovně povoleno i u masa, které je ve zmraženém stavu, protože se jedná o součást jednoho výrobního postupu. Komise navíc chce použití fosfátů ve zmraženém mase povolit v naprosto stejném a dle provedených studií zdravotně nezávadném množství, v jakém již stávající regulace povoluje použití fosfátů v opečeném mase. Což tedy věcně nepřináší žádnou revoluční změnu. Nemluvě o tom, že použití fosfátů, které mají v potravinách stabilizační, spojovací a chuťovou funkci, je dle stávající regulace obvyklé v široké škále potravin, jako jsou slazené nápoje (Coca-Cola) či sladké pečivo (zákusky, dorty).

Tuto právní úpravu fosfátů v potravinách, která platí už dlouhé roky, dosud nikdo nezpochybňoval. Je proto překvapivé, že evropská levice rozjela kampaň proti jednomu dílčímu doplňku této regulace. Z hlediska zdravotního to moc smyslu nedává. Případné zdravotní hledisko by mělo vést k posouzení použití fosfátů v potravinách jako celku, nikoliv jen u zmraženého masa.

Ostatně provedené studie Evropské agentury pro bezpečnosti potravin, které v EU v této oblasti souží jako zásadní nezávislá a uznávaná autorita, doposud potvrzují zdravotní nezávadnost fosfátů v množstvích, které je výrazně vyšší než množství, které se při konzumaci kebabu mohou do těla dostat.

Další studie se právě provádí a měla by být dokončena v příštím roce. Pokud by vyústila v odlišné závěry, bylo by samozřejmě namístě na to reagovat, a nikoliv jen u zmraženého masa. Nelze se tedy zbavit dojmu, že v pozadí současné kampaně poslanců EP z řad  evropské levice jsou politické, ideologické či marketingové důvody, které se míjejí s vědecky podloženou realitou a jdou proti logice regulace a způsobu, jakým vzniká.

A pokud jde o formální stránku: ani v případě, že by na plénu EP námitka prošla, nebude to znamenat zákaz kebabu, nebo jeho konec. Jedná se o námitku, která nemá účinky veta, takže Komise bude mít plnou volnost rozhodnout o tom, že návrhu  prováděcího nařízení setrvá a nechá ho vstoupit v platnost.

 
 
Autor článku : Jan Tlamycha, Luděk Niedermayer