Big_loader_ajax

EU a společný seznam bezpečných zemí původu

18.01.2017

Evropská komise minulý rok navrhla společný evropský seznam bezpečných zemí původu, který by měl nahradit stávajících 12 existujících národních listů, a to včetně listu ČR. Během tří let by měl evropský seznam nahradit seznamy národní. Členské státy mohou Komisi navrhnout přidání dalších třetích zemí na seznam, nemohou však považovat za bezpečnou zemi žádnou zemi, která by byla ze společného seznamu vyškrtnuta či dočasně vyjmuta.

Podle mezinárodního práva je země považována za bezpečnou, pokud je v ní uplatňován demokratický systém a pokud v ní nedochází k soustavnému porušování jus cogens (mučení a nelidskému a ponižujícímu zacházení) či v zemi neprobíhá ozbrojený konflikt.

Komise navrhuje zařadit na seznam 7 států: Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Kosovo, Bývalá jugoslávská republika Makedonie, Srbsko a Turecko. Další státy by mohly být na seznam přidány na základě aktuální bezpečnostní situace v zemi. Pro srovnání, současný seznam bezpečných zemí původu ČR neobsahuje Turecko a kromě výše zmíněných zemí zahrnuje i země Evropského hospodářského prostoru (EHP) Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Kanadu, USA, Mongolsko, Austrálii a Nový Zéland.

Návrh je součástí snah o řešení migrační krize a hlavním cílem společného seznamu by mělo být urychlení azylového procesu. Nejedná se však o automatické zamítnutí žádosti státních příslušníků těchto zemí o azyl. Posouzení žádostí musí nadále probíhat na individuálním základě, žádosti by však měly být vyřizovány rychleji, což by vedlo k rychlejšímu navracení neúspěšných žadatelů do jejich zemí původu a odradilo další jedince, kteří nemají právo na azyl, od cesty do Evropy.

V případě žádosti o azyl mladistvých bez doprovodu a dalších ohrožených skupin obyvatel, nebude povoleno použití zrychleného azylového procesu a společný evropský seznam bezpečných zemí původu nebude aplikován. Komise by měla pravidelně přezkoumávat situaci v uvedených zemích a může, pod dohledem Evropského parlamentu, rozhodnout o dočasném vyjmutí země ze seznamu, v případě zhoršené bezpečnostní situace v zemi. 

Zdroj grafiky naleznete zde

Autor článku : Sandra Houžvičková, stážistka v kanceláři Luďka Niedermayera