Big_loader_ajax

CEU předmětem diskuze v Evropském parlamentu

04.05.2017

V poslední době velmi diskutované téma týkající se budoucí existence Středoevropské univerzity (CEU) sídlící v Budapešti se již dostalo také na půdu Evropského parlamentu. Dne 25. dubna proběhla na toto téma debata nejen s představiteli největších politických skupin parlamentu, ale především také s rektorem univerzity Michaelem Ignatieffem. Otázka CEU byla následující den taktéž několikrát zmíněna na plenárním zasedání v Bruselu, kterého se zúčastnil i maďarský premiér Viktor Orbán.

V současnosti čelí CEU velké nejistotě ohledně svého budoucího fungování. Problémem je kontroverzní novela zákona o vysokých školách, který představila maďarská vláda v čele s Viktorem Orbánem. Ten obvinil univerzitu z podvodu. Jelikož univerzitou vydané diplomy jsou uznávané nejen v Maďarsku, ale také ve Spojených státech, dle Orbána CEU využívá neoprávněných výhod oproti jiným maďarským univerzitám. Návrh zákona v dnešní podobě znemožňuje fungování univerzity tak, jak tomu bylo doposud. Klíčový je fakt, že dle nové legislativy by CEU musela vybudovat univerzitní areál i ve státě New York, tedy v místě, kde je taktéž akreditována. To by způsobilo mnohé komplikace jejím zaměstnancům, kteří by tak museli žádat o pracovní povolení. Mimo jiné by změna zasáhla taktéž studijní plány univerzity i její název. Maďarský premiér zdůraznil, že osud CEU je nyní závislý na dohodě mezi maďarskou a americkou vládou. Ta však již dala najevo své výhrady k této novele. Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že přednesený návrh obsahuje zatěžující regulační požadavky vůči zahraničním univerzitám. Varuje před přijetím návrhu, který ohrožuje aktivity či nezávislost CEU.

Facade of CEU Změna zákona dle Evropského parlamentu citelně omezuje akademickou svobodu a jde proti evropským hodnotám. Zúčastnění představitelé jednotlivých stran se během debaty jednomyslně shodli na podpoře CEU. Sabine Verheyenová, poslankyně EPP, vyjádřila silné znepokojení nad současnou situací CEU a ujistila, že vývoj týkající se univerzity detailně sleduje. Dodala, že o svobodě vzdělávání nelze vyjednávat. Na toto prohlášení reagoval Phillippe Lamberts (Strana Zelených), který řekl, že akademická svoboda nesmí být oddělována od svobody demokracie. „Populistické myšlenky kontaminují evropské hodnoty a celý evropský projekt“, uvedl směrem k Orbánovi. Představitel skupiny ALDE Guy Verhofstadt vyjádřil své obavy o budoucnost CEU a dodal, že je nutné vyvinout tlak na příslušné maďarské orgány. Gabriela Zimmer (GUE/NGL) vyzvala maďarskou vládu, aby univerzitu nezavírala. Dle jejího názoru je postup premiéra Orbána neakceptovatelný a nová úprava zákona značně diskriminační. Taktéž připomněla, že od roku 1942 nebyla na území EU uzavřena žádná univerzita. “Stojíme na Vaší straně“, dodala směrem k rektorovi CEU Michaelu Ignatieffemu. Předseda strany S&D Gianni Pittella zdůraznil nutnost šíření demokracie a svobody. Michael Ignatieff na závěr debaty řekl, že za žádných okolností nedopustí, aby byla CEU uzavřena. „Udělám vše pro to, aby univerzita mohla i nadále fungovat v Budapešti[1]“, uvedl.  Poznamenal, že ačkoli CEU není politická organizace, nýbrž vzdělávací instituce, klade ji vláda nesplnitelné podmínky. Dále připomněl silnou podporu od jiných zahraničních univerzit a významných osobností z oblasti vědy a výzkumu. Dodal však, že pro univerzitu je nejdůležitější podpora maďarské společnosti a tamních vysokých škol.

Jak již bylo zmíněno, toto téma bylo také předmětem jednání na plenárním zasedání v Bruselu. Postoj jednotlivých frakcí byl vcelku jednotný. Vyzývaly Viktora Orbána ke stažení návrhu zákona, vyzdvihly nutnost dialogu mezi zúčastněnými stranami, vyjádřily velké znepokojení nad porušováním evropského práva, ke kterému dle jejich názoru přispívá novela zákona či zdůraznily roli občanské společnosti, která je základem fungování demokracie. Někteří poslanci se dokonce nebáli přirovnat konání Orbána ke stalinismu či putinovské Moskvě. Zastání našel maďarský premiér ve straně EFDD. Nigel Farage pochválil Orbána a vybídl ho, aby odhodlaně pokračoval v tom, co dělá. Dále vyzval Maďarsko, aby následovalo Spojené království a vážně uvažovalo o výstupu z Evropské unie. Dodal, že je nutné chránit své zájmy a vzdorovat bruselskému centralismu. Reakce Viktora Orbána byla jednoznačná. Prohlásil, že novela zákona přináší transparentnost, stanovuje jednotná pravidla a ukončuje privilegia pro dané univerzity. Bylo očividné, že do Bruselu přijel pouze informovat o současném stavu, ne vést rozpravu.

Budoucí fungování univerzity je tedy stále nejisté. Otázkou také zůstává, do jaké míry ovlivňuje tuto situaci jakási nevraživost mezi Viktorem Orbánem a Georgem Sorosem (americkým finančníkem a zakladatelem CEU). Postoj Evropské unie je však jednoznačný. Evropská komise již maďarské vládě zaslala právní analýzu. Tento akt představuje první krok k započetí právního konání z důvodu porušení evropského práva, v tomto případě legislativy týkající se poskytování služeb, akademické svobody a práva na vzdělání.

Zajímavé odkazy:

Government of Hungary's Proposed Legislation Impacting Central European University (CEU)

Sorosova Středoevropská univerzita podle Orbána podvádí. Předloží zákon, který jí může zlomit vaz

Orbán on offensive after EU takes legal action over Soros university

Stand Up for Free Speech and the CEU


[1] Novela zákona velmi komplikuje fungování univerzity a taktéž její setrvání v Budapešti. Možnou alternativou je Praha, kde již CEU v minulosti částečně sídlila.

Autor článku : Alžběta Baráková - stážistka v bruselské kanceláři Luďka Niedermayera