Big_loader_ajax

CETA: Pozice poslaneckého klubu ELS

25.10.2016

Pozice poslaneckého klubu ELS k dohodě mezi Kanadou a zeměmi Evropské unie, upravující podmínky volného obchodu a dodržování autorských práv.
 

CETA je nejpokročilejší, nejambicióznější, nejkomplexnější a nejmodernější obchodní dohoda, která byla jak Evropskou unií, tak Kanadou dojednána.

CETA odstraňuje téměř všechna dovozní cla, čímž evropští exportéři ušetří každoročně více než 500 miliónů euro. CETA zaručuje přístup na trh a vytváří rovné podmínky pro podnikání. Zároveň však podporuje zájmy zemědělského sektoru v EU prostřednictvím ochrany
145 evropských zeměpisných označení a zajištěním vlastnických práv v mezinárodním prostředí. To vše za současného respektování vysokých standardů ochrany životního prostředí, ochrany spotřebitele a pracovních norem.

Jsme přesvědčeni, že tuto dohodu musíme uvést v život co nejdříve. Proč? Protože více obchodu znamená více produkce, pracovních míst a vyšších platů!

CETA bude stimulem pro hospodářství, jež představuje evropský motor růstu, který však stále nedosahuje svého výkonů před hospodářskou krizí.

Hospodářství EU je silně závislé na zahraničním obchodu. 14 % naší celkové pracovní síly přímo závisí na výkonu zahraničního obchodu EU.

CETA podporuje růst a vytváří pracovní místa. Každá 1 miliarda eur vyvezená z EU podpoří 14 000 pracovních míst. Odmítnutím dohody CETA a liberalizace obchodu bychom se zřekli svého motoru růstu. Dohody o volném ochodu plní svůj účel. Po uzavření dohody o volném obchodu mezi EU a Jižní Koreou vzrostl export zboží a služeb z EU do Jižní Korey o 55 %, resp. o 40 %. Celková obchodní výměna s Jižní Koreou v současné době dosahuje 15 miliard euro ročně. V konečném důsledku vedla tato obchodní dohoda v Evropě k vytvoření 210 000 nových pracovních míst.

Musíme usilovat o dosažení našich cílů: příležitostí, pracovních míst a ekonomického růstu. Hlavními příjemci výhod, které tato dohoda přinese, budou malé a střední podniky.

CETA zaručuje přístup na trh a vytváří rovné podmínky pro podnikání, a to nejen zrušením celních položek, ale rovněž významným snížením bezcelních překážek obchodu. Vytvoří tak nové příležitosti zvláště pro malé a střední podniky, které představují 99 % všech evropských podniků a 85 % všech nově vytvořených pracovních míst v Evropě v posledních pěti letech.

Jak můžeme zajistit evropskou prosperitu, pokud budeme podléhat uměle vytvářeným panikám a odmítat příležitosti, které obchod nabízí?

Jednotný hlas v obchodní politice nás dělá největším obchodním blokem na světě. Prosperitu Evropské unie nelze udržovat, pokud se navrátíme k národnímu přístupu k obchodu

Musíme se zeptat sami sebe: pokud nejsme schopni dojednat ambiciózní, pokročilou a komplexní dohodu s Kanadou, s kterou máme velmi přátelské vztahy, tak potom s kým?

Kanada je naším dlouhodobým, blízkým a spolehlivým partnerem, s kterým sdílíme stejné základní hodnoty. Současná diskuse vytváří otazník nad důvěryhodností a legitimitou EU v očích našich obchodních partnerů. Obchodní politika je klíčovou evropskou pravomocí. I bez ratifikace dohody vnitrostátními parlamenty je legitimita obchodních rozhodnutí přijatých na úrovni EU nezpochybnitelná. Ratifikace vnitrostátními parlamenty je problematická, neboť zpochybňuje roli Evropské unie, a především pak Evropského parlamentu.

Jediné odmítavé stanovisko vnitrostátního parlamentu by mohlo znamenat krach celé CETA. Takovýto důsledek není ani v evropském zájmu, ani nepřestavuje posílení demokratického prvku v EU. Je EU skutečně více demokratická, pokud jediný vnitrostátní parlament může rozhodnout o budoucnosti 500 miliónů občanů EU?

Nasloucháme hlasu občanů! Evropská komise již adresovala všechny obavy veřejnosti týkající se zajištění regulačních pravomocí vlád členských států a naplnila požadavky Evropského parlamentu.

Právo vlád členských států na zavedení vlastních regulačních opatření je plně zaručeno. Na základě CETA nebude za žádných okolností na vládách vyžadována privatizace veřejných služeb, stejně jako vlády nebudou omezeny v navýšení rozsahu služeb poskytovaných veřejnosti. CETA neznamená, že rozhodnutí uzavřít smlouvu na zajištění veřejných služeb se soukromým poskytovatelem nemůže být zrušeno.

CETA zaručuje vlastnická práva. Ustupuje od tradičních přístupů řešení investičních sporů a ustanovuje nezávislý, nestranný a trvalý investiční soud. CETA zavádí odvolací mechanismus a přísný kodex chování pro členy investičního soudu. CETA nepovede k preferenčnímu přístupu k zahraničním investorům na úkor investorů domácích.

CETA zajišťuje spolupráci mezi kanadskými a evropskými regulatorními orgány. Regulatorní spolupráce - která je vždy založena na dobrovolnosti - neznamená opuštění zavedených standardů. Představuje naopak hledání společného základu a koordinaci podobných pravidel a standardů s cílem zlepšit přístup na trh, a to především pro malé a střední podniky. CETA tak přináší kvalitnější regulaci a efektivnější využití administrativních zdrojů.

CETA zaručuje stávající pracovní práva a práva v oblasti ochrany životního prostředí. Kanada a EU se zavázaly k ratifikaci a efektivnímu uplatňování základních úmluv Mezinárodní organizace práce (MOP). S cílem podnítit obchod a investice se obě strany dohodly nesnížit úroveň ochrany životního prostředí a pracovních práv.

Obchod dělá EU silnější. Díky obchodu EU pohání svůj motor růstu. Především v současné době globalizace je na nás, abychom si zvolili, zda chceme globalizaci utvářet, nebo jí být utvářeni.

CETA je moderní a vyváženou obchodní dohodou stavující nová měřítka a standardy pro budoucí obchodní dohody kdekoliv na světě. Pokud odmítneme určit směr, kterým se bude v budoucnu mezinárodní obchod ubírat, jiní to udělají za nás.

Zdroj : EPP Group