Big_loader_ajax

Bezpečnosti na silnici je v EU věnována velká pozornost

28.04.2015

EP dnes hlasuje o nařízení, podle něhož nové osobní a lehké užitkové vozy budou muset být od r. 2018 vybaveny samočinným nouzovým voláním eCall.

Systém eCall umožňuje v případě dopravní nehody samočinné spojení s tísňovou linkou 112 a operátorům odeslat přesnou polohu automobilu i předběžně určit druh a závažnost havárie. eCall se aktivuje pouze v případě střetu a na tísňovou linku se automaticky odesílají údaje o poloze auta, velikosti vozu, typu paliva a počtu osob na palubě.

Podle odborných odhadů Evropské komise by bezpečnostní systém eCall mohl snížit počet smrtelných nehod v EU o 2500 a také snížit závažnost zranění způsobených při dopravních nehodách díky včasnému upozornění záchranných služeb, a to i v případě, že se posádka vozidla nachází v bezvědomí.
 
„Povinné uzákonění systému eCall je krokem vpřed, ale je třeba dodat, že mnohé automobilky  jako je BMW, Ford, Peugeot/Citroen či Volvo na evropský předpis nečekají a systémem eCall nebo jemu podobnými technologiemi svá auta vybavují již dnes. Jedná se o doklad toho, že bezpečnosti na silnici je v EU věnována velká pozornost“komentuje dnešní hlasování v EP europoslanec L. Niedermayer (TOP 09).

Zdroj : www.top09.cz