Big_loader_ajax

AKTUÁLNÍ: Plenární zasedání ve Štrasburku 11. až 14. dubna

11.04.2016

Jaké jsou hlavní události tohoto týdne ve Štrasburku?

PONDĚLÍ

O tom, jak lépe rozumět EU a zvýšit mezi Evropany zájem o ni budou poslanci debatovat v pondělí. Podle průzkumu veřejného mínění totiž 44 % Evropanů neví, jak EU funguje. A to růstu eurospekticismu a apatii rozhodně neprospívá. V úterý pak budou europoslanci hlasovat o doporučení členským státům ohledně posílení vyučování o EU na školách.

ÚTERÝ

V úterý odpoledne je na programu debata europoslanců s Evropskou komisí a Radou o nové strategii v boji proti terorismu. Po nedávných teroristických útocích budou poslanci apelovat na členské státy, aby posílily sdílení informací.

Předseda poslaneckého klubu Evropské lidové strany Manfred Weber pak představí 10 priorit ELS v boji proti terorismu, které si můžete přečíst zde.

A o čem se bude hlasovat? Například o lepší regulaci přílivu migrantů. Evropský parlament prosazuje spravedlivější centrální azylové řízení a žádá systém kvót pro členské státy. O návrhu se bude hlasovat společně s uvolněním 100 milionů eur z rozpočtu pro rok 2016 na mimořádnou pomoc pro uprchlíky. 

Na pořadu dne bude i daňový skandál „Panama Papers“. Evropský parlament bude diskutovat s Komisí a Radou, zda současná opatření EU proti daňovým únikům a praní peněz fungují.  

STŘEDA

Předseda Evropské rady Donald Tusk se setká s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junkerem. Společně budou jednat o dohodě přijaté na mimořádném summitu EU-Turecko z 18. března 2016. V souladu s touto dohodou se EU mimo jiné zavázala, že za každého Syřana navráceného z řeckých ostrovů do Turecka dojde k přesídlení jednoho Syřana z Turecka do některého z členských států EU.

O Turecku budou mluvit i poslanci. Ti projednají reformní úsilí Turecka jako kandidátské země EU s komisařem pro Evropskou politiku sousedství a jednání o rozšíření Johannesem Hahnem.

ČTVRTEK

Čtvrtek patří hlasování. Europoslanci budou mimo jiné hlasovat o používání údajů ze jmenné evidence cestujících, zpracování osobních údajů za účelem prevence trestných činů nebo o ochraně fyzických osob v souvisloti se zpracováním osobních údajů. 

Program celého týdne naleznete zde: http://www.europarl.europa.eu/sides/indexPartSession.do?reference=2016-04&language=CS

Autor článku : Jana Frolcová