Big_loader_ajax

Agenda plenenárního zasedání Evropského parlamentu

25.04.2017

Jaké jsou hlavní události, které budou řešit europoslanci 26. a 27. dubna?

Rozpočtová absolutoria 2015

Ve středu povedou poslanci společnou rozpravu o balíku celkem 52 zpráv, které obsahují návrhy na udělení rozpočtových absolutorií v rámci rozpočtu EU za rok 2015. Jedná se jak o hlavní unijní orgány (Komise, Evropská rada a Rada, Evropský parlament), tak řadu dalších agentur a institucí EU (Evropská policejní akademie, Evropský orgán pro ban- kovnictví, Agentura pro evropský GNSS apod.). Následující den proběhne hlasování o uvedených zprávách.

Sociální pilíř EU

Ve stejný den budou poslanci diskutovat s Marianne Thssenovou, komisařkou pro zaměstnanost, sociální věci, dovednosti a pracovní mobilitu, o iniciativě Komise mající za cíl zajistit sociální ochranu, důstojnost a rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. EP přijme na některém z budoucích zasedání nelegislativní usnesení k této otázce.

Situace v Maďarsku

Téhož dne se EP zaměří prostřednictvím rozpravy na aktuální vývoj v Maďarsku z hlediska základních práv EU a bude reagovat mimo jiné na tamní přijetí novely vysokoškolského zákona, který může vést k uzavření řady vzdělávacích institucí včetně Středoevropské univerzity. Hlasování o usnesení k této věci nebude předmětem současného plenárního zasedání EP.

Zahraniční politika

Vysoká představitelka Federica Mo- gheriniová bude ve středu diskutovat se členy EP o výsledcích referenda v Turecku z 16. dubna stvrzujícího roz- sáhlé ústavní změny včetně výrazného navýšení pravomocí prezidentské funkce. Ve čtvrtek bude dominovat v rámci zahraničně politických otázek hlasování o návrhu usnesení (rozprava proběhla 5. dubna) k situaci ve Venezuele po zohlednění tamního vývoje z posledních dnů.

Hybridní nesoulady

Ve čtvrtek bude EP hlasovat o návrhu směrnice o hybridních nesouladech se třetími zeměmi, kterou přijal 3. dubna Hospodářský a měnový výbor EP. Cílem legislativního aktu je reagovat na a řešit rozšířenou praxi využívajících nesouladu mezi daňovými systémy, která vede k erozi základů daně z příjmů právnických osob v EU.

Další agenda

K dalším významným bodům patří středeční rozprava o Evropském roce kulturního dědictví, hlasová- ní o kodifikovaném znění platného nařízení o ochranné známce EU, či společná rozprava k výroční zprávě Evrop- ské investiční banky za přítomnosti jejího prezidenta Wernera Hoyera (oba body na čtvrtečním programu). Ve stej- ný den přednese předseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem prohlášení o stávajícím vývoji v pořadí druhého přezkumu ekonomického ozdravného programu pro Řecko.

Autor článku : O. Kaleta
Zdroj : Týdenní monitoring událostí v EU Sekce pro evropské záležitosti