Big_loader_ajax

Přinesl by tvrdý brexit Británii miliardy?

08.09.2017

Myslí si to nejméně 2 ekonomové, kteří publikovali své studie v minulých dnech. Docela mne překvapilo, že naši oponenti EU (a jejich vzory v UK) z toho neudělali „něco“.

Mne to zaujalo, tak jsme hledal, co výzkumník z university v Cardiffu a jeho kolega z renomovaného NIESR vymysleli.

Bylo to poměrně prosté: UK zruší cla na dovoz zboží. To ho zlevní a lidé ušetří. Dle jejich odhadů 80 miliard liber. V druhém kole tamní firmy, aby přežily (pokud první kolo „ustojí“), zvýší svoji „produktivitu“, tedy sníží ceny, a tím se zlepší tamní konkurenční schopnost, která pak UK posílí. Další miliardy (dne jejich odhadu 40) pak přinese „snížení regulace“, které Unie prý Londýnu vnutila.

Pokud se nad tím pořádně zamyslíte, tak vám možná v této logice bude něco chybět. Osobně jsem velkým fandou do volného obchodu. Ale toho, který stojí na jasných pravidlech a „férovosti“. Pak z něho mají užitek všichni. Podpora „takovéhoto“ obchodu se děje složitými smlouvami, které ho usnadňují a snižují překážky, ale zohledňují třeba i „drobné“ rozdíly v regulaci, od kterých aktéři z dobrých či méně dobrých důvodů nejsou sto ustoupit – od různých „naschválů“ přes strategické volby (přístup do odvětví), třeba až k tomu, že Japonci a Britové prostě kvůli usnadnění obchodu na „správné straně silnice“ jezdit nebudou. 

Něco jiného je ale zcela uvolnit obchod se zeměmi, které vyznávají jiná pravidla. Třeba jim nevadí práce dětí. A nebo výrobou vážně poškozují planetu. Nebo nutí vězně vyrábět zboží, či vyrábí výrobky, které z našeho pohledu „nejsou bezpečné“.

A požadavek na to, aby se „domácí firmy přizpůsobily“, jim fakticky říká, ať „přejdou na jejich standardy“ tam, kde jsou nižší a levnější. A také tamní mzdy. Ty by v UK mimochodem padly již z toho důvodu, že ve světě těchto výzkumníků by spoustu lidí přišlo o práci…

A mimochodem, ani tak nebude zajištěno, že firmy z tohoto „nového UK“ ve světě „uspějí“. Nebude totiž jasné, zda je na oplátku pustí na své trhy vlády zemí, se kterými UK na volný model přejde.

To možná už tak lákavě nezní, přičemž podobné to je s miliardami z regulace. Jistě v ní každý najde věci, které „nemusí“, ale nabídka dosažení nižších cen zboží třeba tím, že podstatná část lidí nebude mít nárok na dovolenou (minimum stanoví regulace), anebo všichni budou dýchat vzduch, ve kterém budou škodliviny, které v tomto „novém světě“ budou firmy bez překážek do vzduchu vypouštět (neb i ty regulujeme).

Jinými slovy, co nejvíce volný obchod je skvělá věc, pokud se „hraje fér“, a platí mezi lidmi, kteří mají „podobný pohled na svět“. Což je přesně to, o co se snaží Unie svým společným trhem a obchodními dohodami.

A tak se mi zdá, že naši euroskeptici a proponenti brexitu udělali dobře, že o zprávě pomlčeli. A mluvit o ní asi nebude ani premiérka Mayová nebo Boris Johnson. I když, on možná ano.

Mimochodem, když jsem pak hledal více o tomto tématu na NIESR, zjistil jsem, že mnohem lépe to sepsala již přede mnou jedna za tamních výzkumnic. Ta mimochodem ve svém prvním blogu jasně poukázala na to, že pokud UK opustí volný obchod s EU, tak ani za předpokladu, že vytvoří volný obchod s jinými zeměmi, obvykle menšími nebo vzdálenými, utrpí značnou ekonomickou ztrátu. Jednoduše řečeno zchudne.  

Autor článku : Luděk Niedermayer