Big_loader_ajax

K Brexitu a podmínkám premiéra Camerona

03.02.2016

Řeč předsedy poslaneckého klubu Evropské lidové strany na plénu ve Štrasburku 3. února 2016.

BREXIT

Cíl je jasný, také pro moji frakci ELS, chceme, aby na palubě zůstala Velká Británie a občany VB chceme přesvědčit o tom, že je lepší zůstat v naší rodině. A proto děkuji panu Junckerovi, Tuskovi a Cameronovi za úsilí posledních dnů a týdnů, a dávám respekt vůči panu Cameronovi, bojoval tvrdě za britské zájmy.

My nechceme britskou Evropu, ale chceme takový návrh, který zlepší Evropu pro všechny. To musí být v centru diskuzí a porad příštích týdnů a naše frakce plně podporuje lepší legislativu, méně byrokracie, lepší konkurenceschopnost….

….aby lidé, kteří pracují v EU odvádí dávky do sociálních systémů, pracují tam jako všichni Britové, neměli mít přístup k sociálním systémům, je těžko pochopitelné. Na druhou stranu chápeme, že existuje také zneužívání, s kterým se setkáváme a najít zde rovnováhu je velice těžké

…. pro Brity jde o to, zdali je lepší být  sám nebo součástí evropské rodiny. Když se podíváme na putinovský imperialismus, je lepší být sám, nebo součástí rodiny? Když se podíváme na TTIP, je lepší být sám, nebo součástí rodiny? Když se podíváme na City of London, je lepší být mimo Evropu, anebo v ní a diskutovat s ní o zásadních otázkách. To jsou otázky, na které budou občani odpovídat.

Myslím, že je lepší lidi přesvědčit, když je člověk vlastenec a má svou zemi rád, tak v globalizovaném světě je lepší být vlastencem v Evropě.

EVROPSKÁ RADA a MIGRACE

…. významný tématem je nálada v Evropské radě. Zde bych rád řekl něco obecného. Možná, že by Evropská rada měla zavést nový bod programu, a sice budoucnost Evropské rady. Jak se pohlíží vůbec na tuto instituci, protože se to stalo setkáním malomyslných politiků, kteří se bohužel zadrhávají v maličkostech, národních egoismech, otázce, zda mě někdo příště zvolí, nebo ne. Jsme v takové žabomyší situaci, kdy máme někdy i radost z toho, když kolega z jiného státu má problém. A proto by se Rada měla možná zabývat sama sebou a otázkou, co je jejím úkolem.

Když se podíváme na minulé generace politiků v Radě, ti byli odvážní, třeba v postoji k vnitřnímu trhu. Bylo tam mnoho překážek, ale ve výsledku pomohli vytvořit mnoho pracovních míst. Měli odvahu překonat řadu obav a vybudovat Schengen, přivedli na svět euro. Bylo to historické rozhodnutí a díky tomu máme nyní jednu z nejvýznamnějších světových měn a obrovský společný trh na našem kontinentu. A měli odvahu překonat rozdělení tohoto kontinentu, přispět k jeho sjednocení. Chtělo to odvahu, chtělo to postavit se proti populistům a ukázat leadership.

Tato generace politiků, která se za čtrnáct dní opět sejde v Bruselu, by se opět měla položit otázku, zda je schopná navazovat na tato historická rozhodnutí Evropské rady. Jsou zde ale i historická selhání politiků v minulosti v mnoha oblastech,  a proto opravdu žádám Radu, aby se ujala své úlohy a kráčela jako vůdce vpřed. 

Autor článku : Manfred Weber